Een half jaar geleden introduceerde het Franse bedrijf Netatmo een Urban Weather Station, bedoeld voor persoonlijk gebruik. 

 

Het Weather Station bestaat uit twee sensoren: ééntje voor binnen en ééntje voor buiten, die er erg gelikt uitzien als aluminium cilinders. Het bekijken van de gegevens doe je op een dashboard op de gratis iPhone/iPad-app (maar er is ook een Android- en webapp). Deze apps tonen een combinatie van data uit je sensoren en weerdata afkomstig van het internet via MeteoGroup.

 

 

 

Uitpakken is een feestje, het Weather Station wordt geleverd in een mooi vormgegeven doos en de sensoren zijn erg klein. De binnensensor heeft netvoeding via USB en de buitensensor werkt op vier AAA-batterijen, alles keurig meegeleverd. Als je een account aanmaakt op netatmo.com dan kan je een wizard downloaden (voor alle OS’en).

Je sluit je binnensensor aan op je laptop, maakt connectie met je Wi-Fi en automatisch wordt de laatste firmware geïnstalleerd. De binnensensor maakt automatisch draadloos connectie met de buitensensor en zorgt ervoor dat daarop ook de laatste firmware wordt geïnstalleerd. De afstand tussen de binnensensor en buitensensor kan maximaal 100 meter zijn. Eenmaal geïnstalleerd komen toekomstige firmware updates automatisch ‘over the air’.

doos-netatmo

Het is ook mogelijk om de installatie via Bluetooth van je iPhone te doen. Er wordt handig gebruik gemaakt van de GPS van je telefoon om de locatie van het Weather Station te bepalen. De hoogte wordt gebruikt om de luchtdruk op zeeniveau te berekenen. Je locatie wordt ook gebruikt om weerdata vanaf het internet binnen te halen.


De (kleinere) buitensensor wordt geleverd met een schroefje om deze aan een buitenmuur te bevestigen. De buitensensor moet je niet in direct zonlicht plaatsen en hij moet enigszins beschermd zijn tegen directe regen. Het is mogelijk om meerdere Weather Stations te ontsluiten via de apps.

 

sensoren-netatmo

De sensoren meten diverse waarden en geven dit iedere 5 minuten door aan je dashboard. Alle historie wordt bewaard en kan in grafieken worden weergegeven. Je kan een meting ook on demand triggeren door bovenop de binnensensor te klikken. Een ledje op een apparaat geeft dan gelijk het CO2 niveau met een kleurtje (groen-geel-oranje-rood) aan.


De buitensensor meet:

 1. Temperatuur. De minimale en maximaletemperatuur per etmaal worden ook op je dashboard weergegeven. De gevoelstemperatuur wordt bepaald door een combinatie van sensordata en data (zoals windkracht) van het internet. (De sensor heeft geen windkrachtmeter en regenmeter.)

   

 2. Luchtvochtigheid. Deze is o.a. afhankelijk van de temperatuur. Een luchtvochtigheid tussen de 30%-70% wordt als aangenaam beschouwd. Lage luchtvochtigheid kan leiden tot bijvoorbeeld geïrriteerde luchtwegen.

   

   

De binnensensor meet:

 1. Temperatuur

  .
 2. Luchtvochtigheid.

   

 3. Luchtdruk. De luchtdruk op zeeniveau wordt weergegeven op je dashboard en bepaald aan de hand van de GPS-hoogte. De luchtdruk is binnen en buiten hetzelfde.

   

 4. CO2. In een dagelijks huishouden kan de luchtkwaliteit sterk achteruit gaan door schadelijke dampen, rook, stof, huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Daarnaast ademen mensen CO2 uit. Met name in kleine, slecht geventileerde ruimten (woon-, slaap- of werkkamer) kan de CO2-concentratie snel toenemen. De concentratie CO2 zou onder de 1000 ppm moeten blijven. Ppm staat voor ‘part per million’, dit wordt d.m.v. een infraroodsensor gemeten. De CO2-concentratie buiten is altijd rond de 400 ppm.

   

 5. Geluidsbelasting. Hoeveelheid geluid in dB (decibel) per 5 minuten. Bijvoorbeeld het concentratievermogen neemt af bij een geluidsbelasting boven de 65 dB.

   

   

Daarnaast geeft je dashboard nog allerlei aanvullende data die door MeteoGroup wordt geleverd zoals:

 1. Huidig weericoon.

   

 2. 7-daagse verwachting.

   

 3. Regenverwachting.

   

 4. Hoofdverontreiniging in de lucht (CITEAIR-schaal bijv. ozon, fijnstof, stikstofdioxide).

   

 

Het dashboard via het web ziet er na inloggen als volgt uit:

 

 

webapp-dashboard-klein

 

 

Er zijn tal van meldingen over weerdataveranderingen mogelijk waarvan een deel al standaard is ingesteld, maar er zijn ook zelf meldingen te maken. Deze meldingen komen op iOS als pushnotificatie binnen of zijn via de webapp te bekijken. Standaard worden ook alle weerswaarschuwingen van MeteoAlarm weergegeven.
Voorbeelden van meldingen zijn:

 • Buitentemperatuur daalt onder 3 graden (Pas op voor gladheid).

   

 • CO2 is boven de 1000ppm (Zet een raam open ter ontluchting).

   

 • Luchtdruk is meer dan 2 mbar afgenomen het laatste uur (Storm op komst).

   

 • Het geluidsniveau is boven de 50 dB (Er is iemand binnen/inbraakalarm).

   

 • Binnentemperatuur onder de 10 graden (CV kapot).

   

   

Notificatie-netatmo

 

 

Netatmo heeft native iPhone/iPad- en Android-applicaties en een mooie webapp, die allemaal dezelfde functionaliteit hebben. Het belangrijkste deel van de iPhone-app is het dashboard. Deze heeft 3 statussen, die je met een slidebeweging kunt wisselen. Alle data van de sensoren en internet worden mooi vormgegeven en zijn door middel van kleuren (groen = goed, rood = slecht) snel te interpreteren.

  1. Data binnensensor

   In een balk (met het home-icoon) wordt aangegeven wat de ‘wellness’ van de ruimte is. Dit is een combinatie van de CO2-concentratie, luchtvochtigheid en geluidsniveau. Als je op de home-button klikt dan krijg je hier meer detailinformatie over. Een gekleurde cirkel (groen-geel-oranje-rood) geeft aan hoe het CO2-niveau is.

    

    


iPhone_binnen-netatmo

  1. Data buitensensor

   . Onderin staat de 7 daagse weersverwachting en de regenverwachting.

    

    

iPhone_buiten-netatmo

 1. Hybride. Dit is een combinatie van de belangrijkste binnen en buiten waardes.

   

iPhone_hybride-netatmo

Als je meer informatie wilt over een waarde dan klik je op het i-icoontje en dan verschijnt er een help overlay. Verder inzoomen toont dan detailinformatie over de verschillende waardes.

iPhone_helpoverlay-netatmo

iPhone_info-netatmo

Als je de iPhone kantelt naar landscape-mode (dit moet dan wel ‘aan’ staan op de iPhone) dan verschijnt een grafiek, waarin je de historie van alle data kan bekijken. Rechts bovenin kan je via een dropdown menu kiezen welke waarden je wilt bekijken. D.m.v. een knijpbeweging kan je in- en uitzoomen op de tijdas in de grafiek.

 

iPhone_historie-netatmo

Verder zijn alle schermen aanwezig voor technische settings, eenheden, calibratie, kwaliteit van Wi-Fi/batterij, het instellen en bekijken van notificaties etc.

 

 

Een social aspect mag natuurlijk niet ontbreken. Tijdens de installatie kan je aangeven of je je data beschikbaar wilt stellen aan het wereldwijde netwerk van Netatmo, dat o.a. gebruikt wordt voor opleidingsinstituten. Via diverse social networks zoals Twitter en Facebook kan je mensen uitnodigen om als gast jouw gegevens te bekijken. Ze moeten hiervoor echter wel een Netatmo-account hebben. Het delen van sensordata via Twitter is beperkt mogelijk, je kan alleen een notificatie delen in je netwerk.

 

Netatmo heeft diverse libraries ter beschikking gesteld om zelf applicaties te bouwen die jouw sensordata ontsluiten (meer info via: http://dev.netatmo.com/). Een aantal apps maken hier al gebruik van, zo kan je bijvoorbeeld Weather Station koppelen met de weerapplicatie van WeatherPro, zodat je je eigen sensoren binnen die app kan uitlezen.

WeatherPro-netatmo

 

Op de iPad is er voldoende ruimte om alle data gelijktijdig te tonen.

ipad-netatmo

WhatsApp chat