Netatmo Presence

De Presence is een wifi-buitencamera met nachtzicht, ingebouwde schijnwerper en automatische detectie van mensen, auto’s en dieren. Het apparaat werkt met dezelfde (web)app als de Welcome wifi-binnencamera. De Presence bestaat uit een discreet uitziende en modern vormgegeven waterdichte aluminium behuizing uit één stuk die weerbestendig is dankzij hzo-nanocoating. Lens, schijnwerper en ir-lamp zijn beschermd door uv-bestendig glas. De Presence heeft een 4MP-sensor met 1920 x 1080 pixels en een zichtveld van honderd graden. Bluetooth en wifi 802.11b/g/n (2,4 GHz) zijn ingebouwd. Ook is een klasse 10-micro-sd-kaart van 8 GB in de camera gemonteerd.

De Presence werkt via het gewone stroomnet en wordt vast gemonteerd. Het nodige montagemateriaal is meegeleverd. Je kunt de Presence eventueel monteren op de plek van een oude buitenlamp die je eerst demonteert.

Voor optimaal resultaat monteer je de Presence tussen 2,5 en 4 meter hoogte en richt je hem 30 graden naar beneden. Controleer vooraf met je mobiel, tablet of laptop of je op de gewenste montageplek wifi-bereik hebt. Een publieke hotspot kun je overigens niet gebruiken om de camera te bedienen: het moet omwille van de veiligheid met een eigen wifi-verbinding. Met de meegeleverde inbussleutel maak je de schroeven aan de zijkanten los om de camera juist te richten via kantelen en draaien.

Netatmo Presence instellen

Korte tijd nadat je de stroom inschakelt, zal de schijnwerper even aangaan, zodat je weet dat de camera werkt. Download intussen de Netatmo Security-app. De camera werkt ook met web-apps voor de nieuwste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer, maar voor de ingebruikname heb je een smartphone of tablet nodig want daarbij wordt de bluetooth-verbinding van je apparaat gebruikt. Zodra de wifi-verbinding met je router actief is, kun je de camera ook bedienen via de web-app.

Het configureren of achteraf wijzigen van de wifi-verbinding doe je door een kaart met een voor elke Presence unieke qr-code vóór de lens te houden. Die kaart zit in de verpakking, maar je kunt de code ook via de app op het scherm van je smartphone of tablet openen en op die manier aan de camera tonen. Daarnaast kun je deze via de web-app printen. Uit veiligheidsoverwegingen kan niemand de wifi-verbinding wijzigen zonder de unieke qr-code.

De camera herkent de qr-code moeilijker in fel zonlicht. Dat is zéker het geval als je de code op het schermpje van je smartphone vóór de lens houdt. Hou je daar geen rekening mee, dan lijkt het misschien alsof de camera niet functioneert. Het is daarom een goed idee om de wifi-verbinding ‘s ochtends of ‘s avonds in te stellen, wanneer het daglicht minder fel is.

De Presence ‘ziet’ inderdaad het verschil tussen personen, auto’s, dieren en ‘andere bewegingen’. Die krijgen in de gebeurtenissenlijst van de (web)app aparte pictogrammen. Voor elke categorie kun je afzonderlijke veiligheidsinstellingen configureren: negeren, opname maken of opname maken én melden. De detectie werkt verrassend goed, met af en toe een vergissing. ‘s Avonds wordt een fietser bijvoorbeeld nogal eens als ‘auto’ herkend. In meer dan negentig procent van de gevallen maakt de Presence een correct onderscheid.

De camera neemt tevens geluid op en de kwaliteit daarvan is bijzonder goed. Je kunt de microfoon trouwens uitschakelen. Verder is het mogelijk om de bewegingsdetectie te beperken tot één of maximaal vier delen van het beeld. Ook kun je de waarschuwingen op bepaalde uren uitschakelen. De eigenaar kan meerdere gebruikers toevoegen aan de app, maar die krijgen allemaal volledige toegang.

Video’s worden bewaard op de geheugenkaart die al in de camera steekt. Daarnaast kun je ze uploaden naar Dropbox en/of een ftp-server of lokaal downloaden. Je kiest de resolutie en het type (video’s van mensen, van auto’s, van dieren). Om de 24 uur kun je een time-lapse-video in mp4-formaat downloaden van de afgelopen 24 uur door op het klokpictogram te klikken dat linksboven in het videobeeld van de (web)app verschijnt wanneer je de live-weergave kiest.

Op de servers van Netatmo worden alleen pictogrammen van elke gemaakte video bewaard; de video’s zelf worden uitsluitend lokaal opgeslagen. Dit gebeurt versleuteld: alleen de camera kan de bijbehorende geheugenkaart lezen. Als je op een pictogram klikt, wordt de video gestart vanaf de geheugenkaart. Als die vol is, wordt de oudste video gewist.

De video- en geluidskwaliteit is erg goed, ook ‘s nachts. De (uitschakelbare) schijnwerper is erg handig. De mobiele en web-apps zijn overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Zelfs als een onbekende de camera fysiek afbreekt, kan die de video’s niet bekijken, noch de configuratie van de camera wijzigen. Wanneer het erg hard regent en waait geeft de camera geen kik: de hzo nanobescherming lijkt goed te werken.

De camera past nieuwe software automatisch toe. Naast het verhelpen van enkele bugs en oneffenheden, worden ook verbeteringen aangebracht in de wifi-module en de manier waarop de camera alarmeringen afhandelt.

Netatmo Tags & Netatmo Beveiligingssirene

Aan dit apparaat zijn Netatmo Tags toe te voegen. Wat zijn Tags, dit zijn kleine bewegingssensoren die je op deuren en ramen kan plakken of in de deuren en ramen verwerken. Zodat je kunt zien of deze open of dicht zitten. Als je vertrekt krijg je een melding die aangeeft of er nog ramen of deuren open zijn. Let op: dit systeem kan niet controleren of de ramen en deuren op slot zitten! Deze apparaatjes zijn op gevoeligheid in te stellen zodat u geen melding krijgt dat er een deur open staat als het hard waait. Wanneer deze melding komt en u niet thuis bent zal het alarm afgaan. Dit houd in dat alle lichten in huis aan gaan en dat de sirene afgaat totdat u dit uitzet.

Netatmo Welcome

 

De Netatmo Welcome is een slimme beveiligingscamera, die na verloop van tijd gezichten leert herkennen.Welkom thuis! Een notificatie die je kan ontvangen op iPad, iPhone en Apple Watch en laat weten dat ik zojuist gezien ben door de Netatmo Welcome, een vriendelijk-ogende camera die op basis van gezichtsherkenning precies weet wie er in je huis aanwezig is. >Netatmo Welcome is een goudkleurige, cilindervormige camera die je een vast plekje in je huis moet geven. De lens van de camera registreert alle gezichten die hij tegenkomt, en vraagt vervolgens aan jou wie er zojuist ontdekt is. Op deze manier leert de Netatmo langzaam maar zeker jou en de rest van het gezin kennen, en zal hij uiteindelijk zelfstandig de juiste naam bij het gezicht zoeken.

 

De Netatmo Welcome instellen

 

 

Na het downloaden van de iOS-app hoef je alleen de instructies op het scherm te volgen, de camera ondersteboven te zetten en weer terug te draaien. Op de achterkant van de camera is een aansluiting voor een ethernetkabel aanwezig, al kun je de camera ook gewoon draadloos met het internet verbinden. Alle gegevens worden opgeslagen op een microSD-kaart. De camera sluit je aan op het stopcontact met de meegeleverde microUSB-lader. De gegevens van de Netatmo Welcome worden lokaal opgeslagen op het microSD-kaartje, dus zelfs als je internetverbinding wegvalt staan daar je video’s op. De lokale opslag is bovendien goed nieuws voor je privacy. Pas als je deze streamt naar je iPhone neemt het risico op pottenkijkers toe. Deze verbinding is versleuteld met AES 256 bit.

 

Als de Netatmo Welcome eenmaal geïnstalleerd is, zul je de camera nauwelijks nog aan hoeven te raken. Alles gebeurt vanaf dan vanuit de web- of iOS-app, al is het wel belangrijk om de camera op een goede plek in huis te zetten. Gezichtsherkenning is een van de nuttigste functies, dus een plekje met het zicht op de deur is handig, al moet je er daarbij wel rekening mee houden dat de camera niet per ongeluk passerende mensen herkent via het raam. Bij dit voorbeeld staat de camera op een tv-meubel, wat er op een gegeven moment voor zorgde dat de camera gezichten registreerde die op tv voorbij kwamen dit is dus niet de bedoeling! Zorg ervoor dat je beeldschermen en reflecties ervan vermeit. Wij adviseren de camera in de gang te zetten met de camera gericht op de voordeur.   Het duurt een paar dagen voordat de camera het gezicht van alle bewoners herkent. Via de iOS-app kun je de camera een handje helpen door handmatig de geregistreerde gezichten bij de juiste persoon te plaatsen. Een balkje op je scherm laat zien hoe goed de camera een bepaald gezicht kent.

Een livestream van de Netatmo camera. De Netatmo-app kan mensen leren kennen.

Houd er wel rekening mee dat de Netatmo Welcome erg warm kan worden.

De Netatmo Welcome heeft naast een camera ook een ingebouwde microfoon, die gebruikt kan worden om geluiden te registreren. Op die manier kan de Welcome ook het geluid van een brandalarm opvangen, zodat je direct een melding krijgt als er iets aan de hand is.

Nachtcamera van de Netatmo Welcome

 

 

Ook ’s nachts doet de Netatmo zijn best om gezichten te herkennen. Aan een klein rood lampje kun je zien dat de nachtcamera is geactiveerd, die een relatief duidelijk beeld van een donkere kamer geeft. Verwacht niet dat je alle kleine details kunt ontdekken, maar het beeld is duidelijk genoeg om te zien of er iets in de kamer gebeurt. Wat de camera betreft zit het dus wel goed met de Netatmo Welcome. De gezichtsherkenning is een handige functie die ook echt werkt als je de camera wat tijd geeft om mensen te registeren.

In de app help je de camera met het herkennen van mensen.

Notificaties

 

 

Naast meldingen ontvangen over herkende gezichten, kun je de iOS-app ook gebruiken om korte video’s te bekijken van de momenten waarin beweging gedetecteerd is. Ook kun je een directe live feed van de camera opvragen als je benieuwd bent wat er in huis gebeurt. Via de iOS-app van de Netatmo Welcome kun je op ieder gewenst moment kijken wat er zich op dat moment afspeelt in het gezichtsveld van de camera, al kan de camera ook prima op eigen houtje jouw huis in de gaten houden. In de app kun je op een tijdlijn alle momenten zien waarop iemand geregistreerd is. Een handige functie voor ouders, die op deze manier weten dat hun kinderen thuis zijn gekomen.

Netatmo Tags & Netatmo Beveiligingssirene

Aan dit apparaat zijn Netatmo Tags toe te voegen. Wat zijn Tags, dit zijn kleine bewegingssensoren die je op deuren en ramen kan plakken of in de deuren en ramen verwerken. Zodat je kunt zien of deze open of dicht zitten. Als je vertrekt krijg je een melding die aangeeft of er nog ramen of deuren open zijn. Let op: dit systeem kan niet controleren of de ramen en deuren op slot zitten! Deze apparaatjes zijn op gevoeligheid in te stellen zodat u geen melding krijgt dat er een deur open staat als het hard waait. Wanneer deze melding komt en u niet thuis bent zal het alarm afgaan. Dit houd in dat alle lichten in huis aan gaan en dat de sirene afgaat totdat u dit uitzet.

Let wel op:

 

Mocht je besluiten om de Netatmo Welcome in de toekomst door te verkopen, ga dan goed na dat alle gegevens van de camera verwijderd zijn. Het is niet genoeg om alleen de camera te wissen, je zult ook de SD-kaart in je computer moeten stoppen om te controleren of daar nog bestanden op staan. Hetzelfde geldt als je de camera tweedehands koopt: het kan goed dat de camera op zoek gaat naar de gezichten van de vorige gebruikers.

 

 
 
WhatsApp chat