“Weet wat een persoon is. En wat niet.”

Deze Nest IQ Cam is een camera om je huis in de gaten te houden. Handig dus om te zien wat er allemaal bij in je huis gebeurd als je er niet bent. Je wilt natuurlijk een notificatie krijgen op de telefoon zodra er een boef in je huis rondloopt. Dit is bij de meeste camera’s geen enkele probleem. Helaas is het wel zo dat je vaak een vals alarm krijgt. Bijvoorbeeld omdat je kat langsloopt. Nou kun je bij de meeste camera’s wel de gevoeligheid en een gebied instellen om een groot deel van deze valse meldingen weg te halen. Toch lost dit het vaak niet op. Nest heeft hiervoor een slimme oplossing bedacht. Deze camera kan namelijk personen detecteren. Hij zal dus bij het langslopen van je kat niks doen, maar bij een inbreker wel. Door zijn ingebouwde 6 core processor en verbeterde WiFi verbinding kan hij zelfs een vriend of familielid detecteren. Dus hij is wat slimmer dan de gemiddelde camera.

Een nieuwe, scherpere kijk in je huis

Deze camera heeft een 4k, 8 megapixel beeld sensor ingebouwd. Nu zul je die 4k niet meteen nodig hebben maar omdat deze resolutie zo hoog is kun je tot 12x inzoomen en toch een scherp beeld houden. Hierdoor kun je goed het gezicht van je inbreker blijven zien. In de nacht maakt hij ook prima opnamen door zijn ingebouwde IR leds (940nm). De camera heeft een 130° zichtsveld waardoor je bijna je hele kamer in 1 beeld hebt.


Kraak helder geluid:


Als je de inbreker bezig ziet is het natuurlijk wel zo aardig om hem even te kunnen begroeten. Het meeluisteren lukt zeer goed door de 3 ingebouwde microfoons. Zoals beloofd door Nest zeer duidelijk zonder kraakjes. Het terug praten gaat door de ingebouwde speaker welke een echo en ruis onderdrukker heeft.


Haarscherpe beelden:


Je videobeelden worden veilig en versleuteld in de cloud opgeslagen. Het is niet mogelijk om de camera rechtstreeks te benaderen en het is ook niet mogelijk om de beelden lokaal op bv een netwerkschijf op te slaan. De camera neemt overigens continue op.

Installatie:

Het installeren van deze camera gaat door de APP te downloaden en te installeren op je telefoon (Android en iOS). Hierna moet je een Nest account aanmaken. De installatie zal via Bluetooth 4.0 gaan dus zorg voor een tablet/telefoon welke dit ondersteund. De installatie is niet mogelijk met een laptop en computer.

Na het aanmaken van een account moet je de camera toevoegen. Om het toevoegen te starten voorzie je de camera van stroom, als hij is opgestart zal de LED blauw oplichten en hij zal een gong geven.

Vervolgens ga je naar het radar icoontje en scroll je naar beneden en tap je op “product toevoeg

De installatie liep bij mij iets anders dan waarschijnlijk nog normaal zal gaan omdat ik ook een Nest Protect hebt. Hierdoor liep de installatie via deze rookmelder.  Als de installatie gelukt is geeft de camera weer een gong en zal hij worden toegevoegd aan het start scherm.


Gezichtsherkenning:


Tijdens de installatie vraagt de Nest om in de camera te kijken hierdoor herkend hij deze persoon. Hij zal van alle personen een registratie maken en deze in een overzicht zetten. Zodat jij kan aangeven of je deze persoon kent (of dat het geen persoon is). Je kunt de personen ook een naam geven.
De camera neemt continue op. Je kunt dus via een tijdlijn elk moment van de dag bekijken. Als er een beweging wordt gedetecteerd zal deze als clip op de tijd lijn worden weergegeven. Ik vind dit niet helemaal gebruiksvriendelijk werken omdat je vrij lang moet scrollen om de juiste video te vinden.

Je kunt overigens een tijdstip selecteren en hiervan een clip maken, zodra deze selectie langer is dan 1 uur zal hij hiervan een time lapes van maken. Je kunt hierna de video downloaden, delen op socialmedia en mailen.

Instellingen APP:


Ik zal wat verschillende schermen van de APP laten zien. De meeste instellingen zijn ook te bereiken via de web-interface (Nest.com). Je hoeft dus niet perse een telefoon te hebben om de beelden te bekijken.

Schema:


Naast de aan/afwezigheid functie kun je ook instellen dat de camera op tijden/dagen aan of uitgaat.

Meldingen:


Zoals al eerder gemeld is het mogelijk om een melding te krijgen zodra er beweging wordt gedetecteerd. Leuk optie is dat je ook kunt aangeven als je thuis bent er geen meldingen worden gegeven. Wel zo handig tenzij je vaak inbreekt in je eigen huis. Naast de beweging kan de camera ook detecteren als er een hard geluid wordt waargenomen. Deze melding staat overigens los van de normale melding zoals updates, fouten, etc.

Je kunt meldingen krijgen via e-mail en push notificatie op je telefoon. Grappig is dat je meteen de video in je notificatie bar te zien krijgt.

Bekende gezichten:


Zoals al eerdere gemeld heeft deze camera de mogelijkheid om gezichten te herkennen. Via de APP kun je dit aan/uitzetten en de mogelijkheid om bekende toe te voegen en een naam te geven.

Nestware:


Hier kun je de status van je abonnement bekijken en een andere abonnement afsluiten. De abonnementen zitten als volgt in elkaar:

Gratis
3 uur momentopname en meldingen
€ 0,00 p/mnd

5 DAGEN
5 dagen momentopname
Intelligente meldingen
Clip en time lapses
Activiteitszones
€ 5,00 p/mnd

10 DAGEN
10 dagen momentopname
Intelligente meldingen
Clip en time lapses
Activiteitszones
€ 10,00 p/mnd

30 DAGEN
30 dagen momentopname
Intelligente meldingen
Clip en time lapses
Activiteitszones
€ 30,00 p/mnd

Om dus de volledige functionaliteit van deze camera te gebruiken zal je een abonnement nodig hebben. Iets om rekening mee te houden.

Kwaliteit en breedbandte


Bij deze instellingen kun je de beeldkwaliteit instellingen. Om de goed gebruik te maken van deze camera moet je hem eigenlijk wel op hoog zetten. De lage kwaliteit is namelijk niet al te best. Nest beweert dat de camera maximaal 200Gb aan dataverbruikt per maand.

Beeld draaien:


Mocht je de camera aan het plafond hebben opgehangen kun je het beeld omdraaien. Aan het plafond hangen is overigens niet aan te bevelen omdat dan de gezicht herkenning niet goed kan werken.

Camera delen:


Je kunt de camera met familieleden delen. Deze moeten wel een Nest account hebben.

 

 

Microfoon:


Je hebt de mogelijkheid om de microfoon aan/uit te schakelen. Je krijgt dan geen geluid meer bij je video’s (stream/opname). Er is ook een optie om het geluid opnemen aan/uit te schakelen. Je kan dan wel live luisteren.

Wifi verbindingen:


De mogelijkheid om je WiFi instellingen te updaten. De camera werkt overigens met 2,4 GHz of 5 GHz.

Samenwerking met andere Nest producten:
Als je meerdere Nest producten hebt kun je deze aan elkaar koppelen. Je kunt dan bepalen of je thuis bent (of weg). Zo je kun bv automatisch de camera laten uitzetten of je thermostaat een tandje lager kunnen zetten. Ander voordeel hiervan is dat indien je Nest Protect een rookmelding geeft je automatisch een beeld kunt ontvangen.

WhatsApp chat