Na releases in verschillende andere Europese landen komt Google Wifi nu ook naar Nederland. De mesh-oplossing van Google belooft een zeer toegankelijke installatie en een snel en betrouwbaar netwerk met een aanzienlijke reikwijdte. Wij maakten alvast kennis met dit nieuwe systeem.

Nog net voor het einde van 2016 bracht Google in de Verenigde Staten haar mesh-oplossing op de markt en gedurende 2017 volgden landen als Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk. Inmiddels zijn wij in Nederland ook aan de beurt. Google Wifi is een mesh-systeem, waarbij elk onderdeel niet alleen een ontvanger maar ook een steunzender is en je waarlijk kan spreken van everything is connected to everything. Met de toenemende populariteit van mesh-systemen en de daarmee gepaard gaande verkoopcijfers werd het hoog tijd voor Google’s antwoord op de uitdagingen die de eisen aan onze draadloze netwerken tegenwoordig creëren. 

Google positioneert haar Wifi-systeem als een zeer toegankelijke oplossing waar iedereen gebruik van moet kunnen maken, en bovendien in staat moet zijn om het zelf te installeren. Dat laatste is per slot van rekening iets waar niet direct iedereen zaken als routers en mesh mee associeert. De toegankelijkheid die Google nastreeft en volgens de Amerikaanse internetgigant een grote groep mensen zal gaan aanspreken, is op zichzelf best lovenswaardig. Deze filosofie is terug te zien in zowel het design als het gemak waarmee je het systeem installeert en de app waarmee je het bedient. De keerzijde is wel dat de instelmogelijkheden beperkt zijn; wie de mate van controle van een traditionele router verwacht komt bedrogen uit.

Een webinterface die bereikbaar is via een browser heeft Google Wifi eveneens niet. Je kan het systeem alleen aansturen en bereiken via de Google Wifi app, die zowel in de Play Store als in de App Store beschikbaar is. Bovendien is een Google account een vereiste, zonder een dergelijk account kan je het systeem niet instellen en gebruiken. In dit verband is het vermeldenswaardig dat Google belooft de privacy van gebruikers van Google Wifi te waarborgen door geen surfgedrag bij te houden en geen advertenties te tonen. Het verzamelen van diagnostische gegevens doet Google Wifi wel, maar deze functie is in de app uit te schakelen.

Google Wifi is natuurlijk niet het eerste Wifi-systeem dat op de markt wordt gebracht. Mesh-oplossingen van routerfabrikanten zoals Orbi van Netgear, Velop van Linksys en TP-Link’s Deco) zijn al enige tijd beschikbaar, terwijl Synology onlangs nog een mesh-router aankondigde die kan samenwerken met de eigen RT2600ac router. Een standaardpakket Google Wifi bestaat uit drie units die elk in feite een router zijn. Elke unit is namelijk ook gewoon los te gebruiken en kan in dat geval volgens Google een gebied van 125 m² bestrijken.

Koppel je de drie units aan elkaar dan zou je, zo claimt Google, zelfs een gebied van 400 m² van snelle en betrouwbare wifi moeten kunnen voorzien. Qua prijs positioneert Google de eigen mesh-oplossing tussen Deco aan de ene kant en Velop en Orbi aan de andere kant. Het Google Wifi 3-pack is vanaf 17 oktober 2017 te koop voor een adviesprijs van 359 euro.

WhatsApp chat