Apple TV 4k

 

De Apple TV 4K heeft een aantal vernieuwingen en verschillen met de voorgaande versie. Het gaat om onderstaande punten:

 • Nieuwe snellere A10X Fusion: dit is dezelfde chip als in de nieuwste iPad Pro’s.

   

 • Ondersteuning voor 4K-resolutie: tot vier keer scherpere beelden bij 4K-content.

   

 • Dolby Vision- en HDR10-ondersteuning: helderdere kleuren en realistischer beeld.

   

 • Vernieuwde Siri Remote: witte rand rondom de Menu-knop.

   

 • Gigabit Ethernet voor snellere bedrade verbinding, geen USB-C meer.

   

Apple TV 4K design

 

Het design en de afmetingen van de Apple TV 4K zijn verder identiek aan de vierde generatie. Dat wil zeggen dat de Apple TV 4K ook een klein zwart kastje is van een kleine tien bij tien centimeter, met een hoogte van nog geen vier centimeter. Je hebt dus geen moeite met het plaatsen van deze Apple TV. Een verschil met het vorige model is dat er nu een actieve ventilator in zit, waardoor de onderkant van de Apple TV open is voor luchtgaten. Maak je echter maar geen zorgen: tijdens het gebruik van de Apple TV 4K hoor je niks van deze ventilator.

Wel is er aan de achterkant iets veranderd. Voor de internetingang is Apple overgestapt naar het snellere Gigabit Ethernet, al zullen de meeste mensen gewoon gebruikmaken van Wi-Fi. De USB-C-aansluiting die je nog in de vierde generatie Apple TV vond, is in de Apple TV 4K verdwenen. Er is hier ook geen andere aansluiting voor in de plaats gekomen. Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn. De USB-C-aansluiting werd vooral gebruikt voor service en om bijvoorbeeld Apple TV screenshots te maken. Dit moet nu door je Apple TV draadloos te verbinden met Xcode op een Mac.

 

De opslag van de Apple TV 4K is hetzelfde als bij het vorige model. Je kunt kiezen uit 32GB en 64GB. Voor audio-liefhebbers is het nog goed om te weten dat de Apple TV 4K tot Dolby Digital Plus 7.1 surround sound ondersteunt. Het is jammer dat Apple niet meteen kiest voor ondersteuning van Dolby Atmos, de audio-tegenhanger van Dolby Vision. De aparte geluidsuitgang die nog wel op de derde generatie Apple TV zat, is helaas niet teruggekeerd.

4K en HDR

 

Je hebt de termen 4K en HDR nu al een aantal keer voorbij zien komen, maar wat houdt dit in? 4K staat voor de resolutie van de beelden. Het komt erop neer dat de Apple TV 4K veel meer pixels kan tonen dan de vorige generatie, waardoor beelden scherper zijn. De vierde generatie Apple TV werkt met ruim 2 miljoen pixels (1920 x 1080), terwijl de Apple TV 4K er ruim 8 miljoen kan tonen (3840 x 2160). Hoe meer pixels op hetzelfde oppervlak, hoe scherper het beeld.

HDR staat voor High Dynamic Range en betekent in de praktijk dat kleuren realistischer en helderder zijn. In onderstaande afbeelding zie je het (uitvergrote) verschil tussen standaard 4K-beelden en 4K HDR. Er zijn allerlei soorten HDR-varianten, maar de Apple TV 4K werkt met Dolby Vision en HDR10, de twee meest gangbare varianten. Voor zowel 4K als HDR heb je een geschikte televisie nodig. Tegenwoordig zijn veel televisies geschikt voor 4K-beelden, maar HDR is wat minder gangbaar. Bovendien moet je goed opletten bij de aankoop van een televisie. Sommige televisies bieden wel ondersteuning voor HDR, waardoor HDR-content gewoon afgespeeld wordt en het beeld niet zwart blijft. Deze televisies hebben echter geen HDR-scherm, waardoor de kwaliteit niet heel veel beter is dan zonder HDR. Als je echt van de voordelen wil profiteren, dan moet je dus een televisie met een HDR-scherm hebben dat HDR10 of Dolby Vision ondersteunt.

Apple TV 4K

Apple TV verbinden en installeren

 

Net als voorheen wordt de Apple TV 4K alleen geleverd met een afstandsbediening (de vernieuwde SiriRemote), stroomkabel en Lightning-kabel om de Siri Remote mee op te laden. Dat betekent dat er wederom geen HDMI-kabel meegeleverd is. Apple is bovendien gestopt met zijn eigen HDMI-kabel, waardoor je nu moet uitwijken naar andere partijen. Voor de beste beeldkwaliteit heb je een HDMI 2.0-kabel nodig. Apple adviseert zelf de HDMI-kabel van Belkin, die in de Apple Store zo’n €35kost. Je kunt ook een oudere HDMI-kabel gebruiken, maar dan wordt HDR10 of Dolby Vision niet ondersteund.

Apple TV 4K configureren via je iPhone.

Met beginschermsynchronisatie worden alle apps na de installatie automatisch teruggezet. Het enige wat je in sommige apps dan nog moet doen, is opnieuw inloggen met je gegevens, zoals in de Netflix-app. Omdat je geen contacten of andere gegevens terug hoeft te zetten, is de beginschermsynchronisatie een prima alternatief voor een normale backup.

 

Je kunt op de Apple TV 4K meerdere resoluties kiezen: van 4K HDR met 60Hz tot 480p. Het kan in het begin wat lastig zijn om de juiste instelling te vinden, helemaal als je niet goed weet wat jouw televisie ondersteunt. De Apple TV kan dit wel controleren, door automatisch terug te schakelen naar een lagere instelling als de gekozen optie niet werkt in combinatie met jouw televisie. Ook controleert de Apple TV of de gebruikte HDMI-kabel geschikt is in combinatie met de gekozen instelling.

Beeldinstellingen voor Apple TV 4K.

4K en HDR bekijken

 

Je kan duidelijk merken dat de Apple TV 4K, mits je de juiste televisie hebt, geen problemen heeft met het weergeven van 4K- en HDR-content. Beelden zien er scherper en mooier uit, al is de beeldkwaliteit vooral afhankelijk van je televisie. Bij 4K merk je bij sommige titels dat er wat meer details te zien zijn, terwijl de kleuren dankzij HDR mooier en realistischer zijn. Overigens ziet ook standaard HD-content er goed uit op de Apple TV 4K.

4K en HDR in iTunes

 

De Apple TV 4K valt of staat met de beschikbare content en dat is meteen één van de grootste problemen. Apple biedt sinds de komst van de Apple TV 4K in de iTunes Store enkele films met betere beeldkwaliteit aan. 4K- en HDR-films zijn in de iTunes Store te herkennen aan het 4K- en HDR10 of Dolby Vision-logo, maar je kunt de zoekfunctie bijvoorbeeld niet gebruiken om naar films in 4K te zoeken. 4K-films opzoeken via Siri werkt dan weer wel.

Een positief punt is dat 4K-films niet duurder zijn dan normale HD-films en dat je bestaande collectie gratis geüpgraded wordt (mits er 4K-versies beschikbaar zijn). Een nieuwe 4K-film, zoals Spider-Man: Homecoming, kost in de iTunes Store €16,99. Wil je een 4K-film huren, dan ben je zo’n €5 kwijt. Of je kan Netflix of Videoland downloaden en vanuit de app naar 4K films kijken mits je abonnement dit ondersteunt. 

4K-films in iTunes op de Apple TV 4K.

4K en HDR in Netflix en YouTube

 

Een andere aanbieder van 4K en HDR-content op de Apple TV 4K is dus Netflix. In Netflix kun je wel eenvoudig zoeken naar films en series in hoge resolutie, mits je het juiste (en duurste) Netflix-abonnement hebt van €13,99 per maand. Series als Stranger Things en Narcos zijn in 4K te bekijken, maar het geldt helaas niet voor alle films en series. Apple kan hier helaas niet zoveel aan doen, omdat Netflix en de leveranciers bepalen welke films en series in 4K en HDR beschikbaar zijn. Deze film’s worden langzaam meer, recent is er een 4K genre toegevoegd aan Netflix waardoor je snel de populairste 4K films op Netflix kan vinden.

De grootste afwezige wat betreft 4K is YouTube. De YouTube-app op de Apple TV biedt nog steeds een maximale resolutie van 1080p en dat is een behoorlijke domper. Op YouTube verschijnen er steeds meer 4K-filmpjes, dus het is jammer dat je deze niet op je Apple TV kunt in deze 4K-resolutie bekijken. Maar je kunt nog wel je eigen 4K-beelden op het scherm toveren. Denk bijvoorbeeld aan 4K-video’s die je met de camera van je iPhone gemaakt hebt. Dankzij de Apple TV 4K is er eindelijk een eenvoudige manier om deze beelden op een groot scherm te bekijken. YouTube is als het om 4K gaat de grootste afwezige op de nieuwste Apple TV

 

Behalve voor films en series kun je de Apple TV 4K ook gebruiken als spelcomputer. Twee jaar geleden besteedde Apple nog vrij veel aandacht aan games, maar in de afgelopen jaren is dat al een stuk minder geworden. Waar je eerst nog games als Skylanders, Disney Infinity, Guitar Hero en exclusieve games als Beat Sports kon spelen, komt het aanbod nu eigenlijk niet verder dan wat overgezette iPhone-spelletjes. Deze zien er op de televisie vaak wel goed uit, maar op de Apple TV 4K zijn deze niet per se beter of mooier dan op de vierde generatie Apple TV.

Snellere A10X-chip

 

De snellere A10X-chip in de Apple TV is vooral nodig om 4K- en HDR-beelden weer te kunnen geven. Qua specificaties is de nieuwe chip aanzienlijk beter, maar de ervaring van de Apple TV 4K is nagenoeg hetzelfde gebleven want dit was al erg snel. De nieuwe chip kan wel gebruikt worden door extra krachtige games. Natuurlijk zijn er wel leuke games te vinden, maar die kun je ook op de vorige Apple TV spelen.

Bluetooth 5

De Apple TV 4K heeft ook Bluetooth 5 aan boord, net als de iPhone 8 en iPhone X. In de praktijk heb je daar nog niet heel veel aan, omdat andere accessoires ook voorzien moeten zijn van Bluetooth 5. In de toekomst zullen vooral slimme accessoires in huis profiteren van Bluetooth 5, omdat het bereik veel groter is. Deze accessoires kunnen de Apple TV gebruiken als HomeKit-hub. De verwachting is dat er de komende jaren steeds meer producten met Bluetooth 5 op de markt komen, waardoor je met deze Apple TV 4K in ieder geval voorbereid bent op de toekomst.

Software: tvOS 11 op de Apple TV 4K

 

De Apple TV 4K draait standaard op tvOS 11. Sinds de vierde generatie Apple TV is tvOS het besturingssysteem waar de Apple TV op draait en in de afgelopen twee jaar is er relatief weinig veranderd. Ook met de Apple TV 4K en tvOS 11 zijn er eigenlijk nauwelijks functies bijgekomen. De opties die nieuw zijn in tvOS 11, vind je ook op de vierde generatie Apple TV.

Wel worden in tvOS 11 je AirPods automatisch gekoppeld via je iCloud-account en kun je de donkere weergave ook automatisch laten activeren op basis van de tijd. Dit zijn twee handige verbeteringen, maar je profiteert hier ook van op het vorige model. Apple belooft daarnaast dat je de Apple TV kunt toevoegen aan HomeKit als onderdeel van AirPlay 2. Als je HomeKit wil gebruiken, dan heb je bovendien een Apple TV (of geschikte iPad) nodig als woninghub. Dit kan echter ook gewoon met de vierde generatie Apple TV, want de Apple TV 4K voegt er geen nieuwe functies aan toe.

Dat neemt echter niet weg dat tvOS in het algemeen nog steeds de beste ervaring is voor een besturingssysteem op je televisie. Alles reageert snel, apps worden razendsnel geopend en er zijn nauwelijks laadtijden. Het streamen van video’s gaat vlekkeloos en het is fijn dat al je foto’s uit iCloud-fotobibliotheek meteen te bekijken zijn op je televisie. Ook het luisteren van muziek via Apple Music is heel eenvoudig op de Apple TV. 

Aangepaste Siri Remote

 

De meegeleverde Siri Remote van de Apple TV 4K heeft een kleine wijziging gekregen. De indeling van de knoppen is identiek en ook de Touchpad is ongewijzigd gebleven, maar de Menu-knop is wel aangepast. Deze Menu-knop heeft nu een witte ring en dit heeft twee voordelen. Ten eerste valt de knop extra goed op, vooral in de avond (het moment waarop je de Apple TV waarschijnlijk het meest gebruikt). Doordat deze witte ring wat uitsteekt, voel je ook meteen hoe je de Siri Remote moet vasthouden. Voorheen gebeurde het nog wel eens dat je de Siri Remote verkeerd om vast had, maar dat zal bij deze aangepaste afstandsbediening niet vaak meer gebeuren.

Het is verder geen schande dat er eigenlijk nauwelijks nog wat veranderd is aan deze afstandsbediening. Wat ons betreft is de Siri Remote handig en inventief in het gebruik. Je bladert zo door alle apps heen dankzij het Touchpad en de batterij van de afstandsbediening gaat ook bijzonder lang mee voordat je deze weer moet opladen. Voor de Siri Remote geldt dus: don’t change a winning team.

 

Voor wie is de Apple TV 4K?

 

De Apple TV 4K is vanwege de beperkte vernieuwingen eigenlijk alleen geschikt voor mensen die een 4K-televisie met volledige HDR-ondersteuning in huis hebben of van plan zijn om die binnenkort te kopen.  Heb je nog een derde generatie Apple TV of ouder, dan is de keuze afhankelijk van je situatie. Door meteen over te stappen naar de Apple TV 4K, heb je het nieuwste model in huis waarvan je zeker weet dat deze nog jaren mee kan. De vierde generatie Apple TV is alweer een paar jaar oud en zal daardoor eerder afvallen bij toekomstige tvOS-updates. Hoewel er qua functies nu geen verschil zit tussen de vierde generatie en de Apple TV 4K, zou dit de komende jaren zomaar kunnen veranderen. Kies je voor deze Apple TV 4K, dan weet je zeker dat je klaar bent voor de toekomst. Heb je nog helemaal geen Apple TV in huis staan, dan raden wij toch meteen het nieuwste model aan. Het prijsverschil van €40 tussen de vierde generatie en de Apple TV 4K is net te klein om voor mensen zonder de Apple TV het vorige model aan te raden.

WhatsApp chat