Apple AirPort Extreme en AirPort Time Capsule

Op het eerste gezicht lijken ze identiek, maar onder de motorkap hebben ze wel enkele kleine verschillen. De nieuwe AirPort Extreme en AirPort Time Capsule van Apple zouden jouw huis moeten voorzien van de beste draadloze verbinding en de betrouwbaarste back-ups.

De beide apparaten lijken wat betreft uiterlijk identiek en ook intern zijn er veel overeenkomsten. Zo is de AirPort Extreme een draadloze router, terwijl de AirPort Time Capsule dit ook is, maar hier een harde schijf voor back-ups over het netwerk aan toevoegt.

De nieuwe AirPort apparaten hebben een opvallende vormgeving meegekregen. Waar de meeste routers of netwerkschijven namelijk liggen, heeft Apple ervoor gekozen om de hardware in staande torens te verwerken. Dit ziet er erg goed uit en zou de prestaties van de apparaten ten goede komen.

Installatie

In de doos van beide apparaten vind je niet veel meer dan de opvallende witte toren en een kabel voor het stroomnetwerk. Een netwerkkabel ontbreekt helaas, dit is omdat Apple is gestopt met hun eigen internet kabels. Het installeren begint door de AirPort Extreme of Time Capsule aan te sluiten op het stroomnetwerk en een internetaansluiting die afkomstig is van je modem.

De configuratie van de apparaten vindt plaats met behulp van het AirPort-configuratieprogramma. Dit is software die beschikbaar is voor OS X, Windows en iOS. Heb je een Mac dan is het AirPort-configuratieprogramma meestal al vooraf geïnstalleerd. Het instellen van de apparaten met behulp van dit programma.

In het geval van de Time Capsule moet ook nog de back-up functionaliteit worden opgezet. Dit doe je met behulp van de applicatie Time Machine op een Mac.

Beide apparaten beschikken over drie ethernet aansluitingen, een USB-poort en ondersteuning voor verschillende wifi standaarden, waaronder het nieuwe ac. De wifi signalen worden uitgezonden op verschillende frequenties, standaard 2,4 en 5 GHZ nu heb ik altijd 5 GHZ uitstaan omdat dit toch niet word gebruikt. Verder levert het gebruik van de nieuwe wifi erg goede prestaties.

Zelf heb ik wifi getest met de nieuwe MacBook pro (2017) en de resultaten waren erg indrukwekkend. Zo hoef je je geen zorgen meer te maken dat je snel zonder bereik komt te zitten wanneer je een groot huis of een grote tuin hebt. Wanneer je gebruik maakt van de back-up functionaliteit op de AirPort Time Capsule, zul je weinig tot niks merken van de aanwezigheid hiervan. Tijdens het maken van een backup moet de laptop verbonden zijn met de oplader. Dit is om er voor te zorgen dat er sneller en veiliger een backup gemaakt kan worden. Zo worden er in het geval van een Mac automatisch back-ups gemaakt. Dit gaat erg snel en wanneer je een back-up wil raadplegen zijn de gegevens ook zo terug gezet. Zelf vind ik het erg handig dat je, naast een back-up, ook andere bestanden op de AirPort Time Capsule kan opslaan. Zo kan je bijvoorbeeld al jouw muziek, foto’s of video’s voor alle computers in het huis beschikbaar maken. Helaas is het niet mogelijk om de data ook van buitenaf te benaderen maar dit is een beveiliging’s kwestie.

Conclusie

De AirPort Extreme en AirPort Time Capsule zijn twee opvallende apparaten waarmee je in een handomdraai een snel en betrouwbaar netwerk opzet. Van deze hoge snelheid zul je echter alleen profiteren bij relatief nieuwe smartphones, tablets en laptops. De vormgeving van de AirPort apparaten is erg mooi, en erg praktisch wanneer je deze graag weg wil werken. De AirPort Time Capsule voegt aan dit alles een, voor Mac gebruikers, eenvoudig op te zetten back-up functionaliteit toe.

WhatsApp chat